Pe parcursul anilor fenomenul migratiei a fost abordat prin diferite cai si modalitati,printre care au fost arta si cultura.
Astfel,in 2005,Organizatia Internationala pentru Migratie(OIM),Misiunea in Moldova a acordat sprijin in montarea piesei de teatru “Oameni ai nimanui”,scrisa de dramaturgul Dumitru Crudu si montata de teatrul “Eugen Ionesco”.Bazata pe istoriile reale a migrantilor moldoveni care se afla in cautarea unei vieti mai bune in Italia,piesa abordeaza problema traficului de fiinte umane,migratiei ilegale,conditiilor si consecintelor plecarii.Aceasta piesa contine elemente de drama si comedie,care cu succes provoaca publicul(in mod repetat) la reflectia deciziilor pe care trebuia sa le ia in viata de zi cu zi.

In pofida tendintelor noi ale migratiei,subiectele abordate in piesa “Oameni ai nimanui” raman actuale pentru multi migranti moldoveni,impusi sa renunte la viata lor in Moldova, riscand cu bunastarea lor si a celor dragi. Piesa evoca si scoate la iveala multe subiecte actuale, cum ar fi relatiile interpersonale (sot-sotie,copil-parinte,angajator-angajat), precum si problemele sociale (lipsa de comunicare intre parinti si copii, diferentele dintre responsabilitatile barbatilor si a femeilor,degradarea umana,pierderea valorilor si a increderii,violenta si cinismul in societate.
 
OIM Moldova a decis sa transmita mesajul acesteia dincolo de frontierele Moldovei, pentru a raspunde necesitatilor si provocarilor cu care se confrunta cei aproximativ 150.000 migranti care lucreaza si locuiesc in Italia,considerata ca una din principalele tari de destinatie pentru migranti originari din Moldova. Astfel,componentul principal al campaniei de informare si sensibilizare “Nimeni nu e singur pe pamant” este ecranizarea piesei de teatru “Oameni ai nimanui” in 9 orase italiene cu cea mai mare concentratie a migrantilor moldoveni cu subtitre in limba italiana.
 
Campania a fost oficial lansata la data de 6 Mai 2012 la Mestre (Venetia) si va fi desfasurata pana in octombrie 2012. Organizata cu suportul asociatiilor Diasporei Moldovenesti în Italia, campania are drept obiectiv de a oferi moldovenilor migranti informatii comprensive cu privire la aspectele juridice, economice, sociale, psihologice şi culturale ale sederii lor in Italia. Mai mult ca atat, pe parcursul campaniei, moldovenii migranti vor avea posibilitatea de a beneficia de consiliere juridica in procesul de perfectare a actelor, angajare în campul muncii, reintegrare a familiei, precum şi consiliere psihologica. De asemenea, cetatenii moldoveni vor fi sensibilizati asupra riscurilor migratiei, angajarii ilegale in Italia, fenomenului de violenta in familie si informati despre posibilitatile de apelare la ajutor prin intermediul liniilor de incredere din Italia si Moldova in cazul in care se confrunta cu astfel de situatii. Aditional, se vor oferi informatii si despre serviciile disponibile in Republica Moldova in domeniul protectiei copiilor, integrarii în campul muncii, dezvoltarii afacerilor, investirii remitentelor, precum si modalitatilor de obtinere a pensiei. Astfel, campania va constitui o punte dintre tara de origine – Republica Moldova si tara de destinatie – Italia, menita sa ajute migrantii moldoveni sa gaseasca raspunsurile la necesitatile lor.
 
La Padova campania va avea loc pe 7 octombrie 2012, in Sala Fornace Carotta unde sunt aseptati toti doritorii pentru a discuta impreuna problemele actuale ale fenomenului migrational. Sunt invitati: migranți vorbitori de limba romana, reprezentantii institutiilor publice, personalul angajat in domeniul social, sectorul migratie si azil.
Intrare libera.
INFO : Aliona Purci ,tel : 0039/388 479 2839