Cu ocazia Zilei Femeii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie din Roma şi Asociaţia “AssoMoldave” au decis sa  organizeze  o zi dedicată sănătăţii ginecologice , intitulată: “ Prevenirea este viata!”.

Acest eveniment cu intrare liberă a avut loc duminică, 3 martie 2013, în or. Roma în via Palestro nr. 1, la care au fost prezente peste 35 de femei. Majoritatea dintre acestea erau din Republica Moldova, unele din Uzbekistan, Capul Verde, România, Belarus, Ucraina, Italia, Peru.

Idea de a organiza această întrunire a apărut după desfăşurarea unei Campanii în Roma (http://tunuestisingur.blogspot.it) de către Edith Petrucci și Paola Ranieri – două studente italiene, care îşi fac studiile de Mediator Cultural şi Religios  la  Universitatea  Pontifică Salesiana din Roma.

Asociaţia “AssoMoldave” a sustinut idea din start, datorită numeroaselor apeluri telefonice şi corespondenţei electronice cu conaţionalii noştri, recepţionate de Preşedintele Asociaţiei, d.na Tatiana NOGAILIC, şi faptului că una dintre principalele cauze ale mortalităţii printre migranţi este cancerul. Acest subiect este foarte important pentru străinii care locuesc de ani de zile in Italia, dar nu îşi cunosc drepturile şi adeseori îşi neglijează problemele de sănătate.

Participanţii au primit diverse ghiduri, materiale informative cu informaţii utile despre alimentaţia corectă, despre necesitatea efectuării testului screening şi examenului de mamografie. Cei prezenţi au mai aflat că pot accede la aceste servicii pe întreg teritoriul italian, indiferent de naţionalitate, reşedinţă legală sau ilegală (serviciul sanitar naţional este un serviciu gratuit în Italia). Au fost furnizate numerele de telefon gratuite ale Serviciilor Sanitare Locale (ASL) din diferite zone, pentru programarea unei vizite gratuite. Foarte utilă a fost prezentarea şi sfaturile medicului Gabriella Pacini din Asociaţia “Vita di Donna” (http://www.vitadidonna.it/consulenze.html).

Organizatorii au rămas plăcut surprinşi de pregătirea doamnelor din Moldova în diferite domenii, confirmînd că sunt curajoase, inteligente şi foarte capabile.

La finele întrunirii, a fost prezentată cartea de poezii a dnei Maria Panfili (http://panfili.blogspot.com) intitulată “Plînge o peniţă”, care a trezit curiozitatea celor prezenţi. La recitarea unor poezii, multe mame au avut emoţii, fiindcă se regăseau printre rîndurile citite. Dna Panfili munceşte asupra celei de-a II-a  ediţii şi speră să o finalizeze pîna la sfîrşitul acestui an.

În vederea prevenirii cancerului de col uterin şi a cancerului mamar, doamnele prezente au fost invitate să facă testul Papanicolau (între 25 și 64 de ani) și mamografia ( cele între 50 și 69 ani) în mod gratuit. Pentru a li se acorda un suport informaţional, acestea vor putea fi însoţite de un mediator cultural.

Fotografii de la eveniment pot fi vizualizate aici: http://picasaweb.google.it/assomoldave
Se aduc multumiri I Secretar al ambasadei R.Moldova din Roma pentru sustinere si ajutorul acordat. 

Tatiana Nogailic
Preşedintele Asociaţiei “AssoMoldave”, Tel. 00393294754598,  assomoldave@gmail.com