Mii de familii din Moldova traiesc adevarate drame din cauza despartirilor.
 
Sunt multe cazuri in care plecarile genereaza adevarate tragedii. O multime de copii isi pun capat zilelor, refuzand sa mai lupte cu viata care le-a luat parintii de langa ei. Numai in prima jumatate a acestui an s-au inregistrat 13 astfel de decese. In lipsa celor dragi, nu e nimeni care sa le aline durerea, iar cei responsabili nu stiu cum sa faca asta. Unii micuti ajung sa fie abuzati sexual ori traficati.
Alina, 15 ani, Rezina. Parintii – in Rusia. Gasita strangulata in sopron. 
Andrei 10 ani, Causeni. Mama – la Moscova. S-a spanzurat in sopronul din curtea casei.
Dan, 15 ani, Stefan Voda. Mama – la munca in Rusia. Spanzurat de bara pentru tractiuni.
Toate aceste tragedii au avut loc in mai putin de un an. In aceasta cruda numaratoare se inscrie si cazul adolescentei in varsta de 12 ani din Telenesti, care a zguduit o tara intreaga.
La Negureni era o dimineata ca oricare alta. O zi care pentru Cristina ar fi inceput ca de obicei, cu gandul ca mama o va lua curand in Italia. Fata a fost insa, gasita spanzurata in sopron.
Dupa un an de la tragedie, nimeni n-a mai inteles ce anume a impins-o pe Cristina sa comita un astfel de gest. Cert e ca de 11 ani, fata traia durerea despartirii de mama sa. De la un an micuta a stat pe la rude si vecini.
Acum, mama Cristinei e casatorita cu un italian si asteapta un baietel.
In lipsa mamei, nimeni in sat nu si-a asumat responsabilitatea sa o ajute pe Cristina. Primul om care ar fi trebuit sa-i fie aproape, dirigintele, ne-a intalnit nu prea politicos.
Iar primarul, preocupat de culesul prunelor, incearca sa ne convinga ca... asa e viata.

Grigore MUNTEANU, PRIMAR NEGURENI: "La noi satul e mare, deci probabilitatea ca cineva sa se sinucida e mai mare.”
Si asistentul social are o scuza...Ala MELINTE, ASISTENTA SOCIALA: "In acel moment eram in concediu de specialitate. In locul meu era altcineva care nu e specialist."
Datele Ministerului de Interne sunt de-a dreptul cutremuratoare. Numai in ultimii cinci ani numarul tentativelor de suicid in randurile copiilor si adolescentilor a crescut de peste 5 ori. De la 22 de cazuri in 2008 la peste 100 in 2012.
Potrivit politiei, migratia parintilor este a doua cauza de suicid, dupa esecul sentimental. Iar majoritatea celor care isi pun capat zilelor sunt baieti.
Daniela SAMBOTEANU, PSIHOLOG: "Ei cad in depresie din cauza lipsei de comunicare cu cei dragi, se simt singuri, se inchid, sunt mai tristi."
Pe langa asta ar fi tensiunea care domneste intre copil si persoanele in grija caruia este lasat. Un studiu al Ministerului Protectiei Sociale arata ca fiecare al treilea copil care are parintii plecati peste hotare este supus violentei verbale de catre ingrijitori, iar fiecare al 10-lea este batut.

Marin MAXIAN, SEF DIRECTIE ORDINE PUBLICA, MAI: „Ei nu au scopul de a muri, ci de a evada din acest mediu in care se afla.”
Ramasi fara protectia celor mai apropiati oameni, acesti copii sunt de cele mai dese ori tinta abuzatorilor.
Marin MAXIAN, SEF DIRECTIE ORDINE PUBLICA, MAI: "Copiii lasati pot deveni victime alesi traficului, sau sunt dispusi la actiuni ilegale."
Nu putem uita de micuta de 2 ani din Glodeni violata in mod pervers de concubinul mamei sale in grija careia a fost lasata in timp ce aceasta se afla la Moscova.
In conditiile in care, potrivit unor studii ale UNICEF, fiecare al cincilea copil din tara noastra are parinti plecati, aceasta a devenit o problema la nivel national.

Daniela SAMBOTEANU, PSIHOLOG: "Statul ar trebui sa creeze locuri de munca pt ca parintii sa se intoarca."
Tot ce-au putut sa faca autoritatile pana acum pentru acesti micuti a fost sa adopte o lege care ar urma sa-i protejeze. Dar cert e ca fiecare copil are nevoie de mult mai mult - de o familie. Iar asta inseamna ca guvernantii ar trebui sa creeze conditii pentru ca parintii sa poata trai acasa, alaturi de copiii lor.

Datele MAI:
2008 - 22 tentative, 15 decese
2009 – 22 tentative, 10 decese
2010 – 44 tentative, 12 decese
2011 – 28 tentative , 18 decese
2012 – 108 tentative, 24 decese
2013, 7 luni – 63 tentative, 13 decese
Sursa: PRO TV

 ---------------------------------------------